Det er mere end bare noder, oktaver og toner, for de fleste medlemmer af koret Funky Friends er musikken blevet et nødvendigt energiboost i en travl hverdag.

Af Sabine V. M. Schmidt (journaliststuderende)

Mens sneen stille daler ned udenfor, og minusgraderne kryber mod rekorderne, er der glohedt i det lille musiklokale på Skovvangskolen. Ikke fordi pedellen glemte varmetermostaten i eftermiddags, men derimod fordi atten begavede unge sangere og sangerinder har nået kogepunktet i en eksplosion af energi og musikalske rytmer. Blandt de støvede xylofoner og slidte bongotrommer bliver der rappet, beatboxet og trampet i gulvet. Hænderne vibrerer over hovederne og kinderne er blussende røde, når korgruppen Fynky Friends mødes hver tirsdag og øver deres repetoir. Med december lige om hjørnet er det i aften Rudolf og Julemanden, der får opmærksomheden i sangvalget, men selv om disse sange oftest forbindes barndommen, er der ikke meget børnesang over de kraftfulde toner, der udspringer fra gruppens talentfulde stemmebånd.

Her forenes sjov og ambition
Selvom stemningen i koret er til sjov og ballade, så kommer medlemmerne her med et meget seriøst formål. Et eller andet sted drømmer de om at kunne leve af musikken og den høje sangkvalitet som Funky Friends kan levere, er derfor det egentlige trækplaster.

"Det er fedt at være sammen alle sammen, men mit udgangspunkt for at synge i koret er dets høje niveau" fortæller 32-årige Peter, der til daglig er afdelingschef i et konsulentfirma, når han altså ikke lige synger bas i Funky Friends. 

Rollemodellerne behøver sangerne ikke lede længe efter. Anette Trollegaard Jørgensen og Peter Nielsen er korets musikalske ledere. Anette dirigerer og Peter Nielsen spiller, sammen lever de drømmen. Under gruppenavnet Soulful Injection er de snart pladeaktuelle, men allerede i 2004 slog de deres navn fast, da de sang og spillede sig til en delfinale i programmet Scenen er Din. Anette skaffede desuden en kvart million kroner til fordel for diabetesramte børn, da hun i 2009 vandt Tv-konkurrencen Allstar, sammen med Flemming Bamse Jørgensen og resten af det århusianske kor.

Så når koret hopper rundt, og slår sig på anklerne, mens de skråler med på rytmerne til den populære "støvledans", ja så er der en mening med galskaben. "Vi er barnlige på den seriøse måde" fastslår Peter med et smil på læben.

Synger stressen væk
Hvis der er noget sangerne kan blive enige om, så er det, at deres livsglæde bliver væsentligt forøget af at deltage i koret. De synger simpelthen hverdagens stress bort.

"Hvis man har en dag, hvor man slet ikke kan overskue noget, så er det bare så fantastisk at synge. Så synger man det hele væk og får en masse energi. Jeg er altid glad om tirsdagen" fortæller 22-årige Stine, der læser jura.

18-årige Kasper, som er tenor, er enig: "Om man bruger musikken til at komme af med aggressioner eller til at slappe af, så fungerer det. Man får overskud på en helt anden måde".

Dec. 2010